Image with Owl that asks how long is a decade

How Long Is A Decade?

A period of ten years is called a decade. The word “decade” is derived from the Ancient Greek word “δεκάς (dekas)”, which means “group of ten”.

One Decade

A decade can be any period of 10 years to which one is referring to. However, popular decades in the 1900s refer to specific periods that were known for different things. For example:

  • The ’60s (A decade from 1960 to 1969) was known as a time of revolution and protesting for civil rights.
  • The ’70s (A decade from 1970 to 1979) was known for hippies, bell-bottom pants, and disco.

Also, 2 decades would mean 20 years (2 x 10 years).

Months In A Decade

To calculate the number of months in a decade, use this formula:

Months in a Year x Years in a Decade = Months in a Decade

  • 12 months per year x 10 years per decade = 120 months

There are a total of 120 months in a decade.

Weeks In A Decade

Figuring out the weeks in a decade seems straightforward, but it’s a little more complicated. If we went with the common thought that 1 year had 52 weeks, then 1 decade would have 520 weeks (52 weeks x 10 years).

However, there are actually 52.1 weeks in a year and 52.3 weeks in a leap year, so that makes it a bit more complicated. There is a leap year every 4 years with an extra day that year. Depending on when the count of the decade starts, there will be either 2 or 3 years with a leap year within that decade.

So, let us take a few steps back and find out the total days in a decade first. This image demonstrates that based on the number of leaps year,

Chart showing when a leap year can happen in a decade

Now that we know there are 3652 to 3653 days in a decade, divide that by a week to get the weeks in a decade. Here is the formula:

Days in a Decade / Days in a Week = Weeks in a Decade

  • Decade with 3 Leap Years: 3653 days / 7 weeks = 521 weeks and 6 days (521.8 weeks)
  • Decade with 2 Leap Years: 3652 days / 7 weeks = 521 weeks and 5 days (521.7 weeks)
  • No Leap Years: 3650 days / 7 weeks = 521 weeks and 3 days (521.4 weeks)

There are 521 weeks in a decade plus either 5 or 6 extra days.

Days In A Decade

Once again, there would be 3650 days in a decade if there weren’t any leap years. Since there are, you can have either 3652 or 3653 days in a decade.

  • Decade with 3 Leap Years: 3653 days
  • Decade with 2 Leap Years: 3652 days
  • No Leap Years: 3650 days

Hours In A Decade

A decade is made up of 87,648 to 87,672 hours.

Hours in a Day x Days in a Decade = Hours in a Decade

  • Decade with 3 Leap Years: 24 hours per day x 3653 days = 87,672 hours
  • Decade with 2 Leap Years: 24 hours per day x 3652 days = 87,648 hours
  • No Leap Years: 4 hours per day x 3650 days = 87,600 hours

Minutes In A Decade

There are 5,258,880 to 5,260,320 minutes in a decade.

Minutes in an Hour x Hours in a Day x Days in a Decade = Hours in a Decade

  • Decade with 3 Leap Years: 60 minutes per hour x 24 hours per day x 3653 days = 5,260,320 minutes
  • Decade with 2 Leap Years: 60 minutes per hour x 24 hours per day x 3652 days = 5,258,880 minutes
  • No Leap Years: 60 minutes per hour x 24 hours per day x 3650 days = 5,256,000 minutes

Seconds In A Decade

One decade is made up of 315,532,800 to 315,619,200 seconds. To calculate this we would use this formula:

Seconds in a Minute x Minutes in an Hour x Hours in a Day x Days in a Decade = Seconds in a Decade

However, since we just calculated the minutes in a decade, we can take a shortcut with the following calculation:

Seconds in a Minute x Minutes in a Decade = Seconds in a Decade

  • Decade with 3 Leap Years: 60 seconds per minute x 5,260,320 minutes (3653 days) = 315,619,200 seconds
  • Decade with 2 Leap Years: 60 seconds per minute x 5,258,880 minutes (3652 days) = 315,532,800 seconds
  • No Leap Years: 60 seconds per minute x 5,256,000 minutes (3650 days) = 315,360,000 seconds

Conclusion

That was a lot of math, but it’s so interesting to learn the intricacies of time! Now we know how to convert it into various units.

A decade is 10 years. It is made up of:

  • 120 months
  • 521 weeks plus 5 or 6 extra days
  • 3652 or 3653 days in a decade
  • 87,648 to 87,672 hours
  • 5,258,880 to 5,260,320 minutes
  • 315,532,800 to 315,619,200 seconds

Related Posts

How Many Weeks Are In A Year?

How Many Hours In A Year?

How Many Minutes In A Year?

How Many Seconds Are In An Hour?